Nyländska Aftons andra akt fick en mycket medryckande inledning tack vare Lurens Sommarteater.

"Pelle Svanslös" snurrade för proppfulla läktare på Lurens i Pernå i somras, och Nyländsk Afton i Raseborg gästades av nästan hela den svansviftande östnyländska ensemblen.

Pelle Svanslös à la Lurens baserar sig givetvis på Gösta Knutssons berättelser som dramatiserats och regisserats av Christian Lindroos, och som fått både fyndig och trallvänlig musik av Pasi Hiihtola.

Som solister hördes bl.a. Frej Lindfors (Måns), Tom Pallas (Bill), Bo Lindfors (Bull) och Gammel-Maja (Solveig Lindfors, på bilden till höger).

 


Bill (Bo Lindfors, längst t.v.) och Bull (Tom Pallas längst t.h.) ville åka moped i Lurensversionen av Pelle Svanslös.


AV-Teatern från Helsingfors bjöd på en intressant förhandstitt på sin kommande deckarpjäs  "Räkenskapens tid" som har urpremiär fredagen den 13.11.2009.

Från Helsingfors kom också damkören Eviva, som bjöd på finstämda finlandssvenska tongångar: Höstvisan (av Tove Jansson och Erna Tauro) och Prästkragen (av Benedict Zilliacus och Lasse Mårtenson). Som avslutning en spännande och modern tonsättning till J.L. Runebergs dikt Mitt Lif (musik Mia Makaroff).


Fart, fläkt och finess var det över dansgruppen Hurja Piruettis framförande. Hurja Piruetti har på tio år vuxit till ett fenomen i Västnyland, med över 500 danselever i Karis, Ekenäs och Tenala. Föreningens vårshower brukar samla tusentals åskådare på TryckeriTeatern i Karis. Aftonens nummer "Seilorit" (koreografi Katja Köngäs) var ett utdrag ur senaste showen Hurra Pippi!, och hämtade inspiration från kapten Långstrumps färder på de sju haven.

Degerby UF i Ingå har starka revytraditioner, och när föreningen i år fyller 100 år blev det förstås en jubileumsrevy, där man bl.a. sökte inspiration i Beatlesnostalgin.

I en skrattretande sketch hade Karl-Göran Karlsson och Magnus Malmberg (bilden till höger) problem med butikshandeln i det högteknologiska nya köpcentret i Ingå centrum.

"Med vind i seklet" heter Degerby UF:s 100-årsrevy, som regisserats av Sven Sid.

 


Dags för 30-årsnostalgi! Kvällens första överraskningsgäst var Kurre Österberg, som under Nyländsk Aftons första elva år fungerade som konferencier och eldsjäl för evenemanget. Han bemöttes med varma applåder när han äntrade scenen för en pratstund med årets konferencier Thomas Lundin, och avtackades med en porträttlik UNICEF-docka.


Mer ungdomlig energi - även om de i Vaude-parodin HelpMe! var förklädda till finlandssvenska pensionärer med villa i Barösund... Vaude! är ett unikt ungdomsprojekt, arrangerat av FSU. 60 ungdomar från 24 orter i Svenskfinland deltog våren 2009 i en turnéshow som visades i Vasa, Åbo och Helsingfors. För musikalisk ledning stod Alf Mylläri.


Sanna Lindholm stod för kvällens en av kvällens skönaste musikaliska stunder. Sanna är bekant från flera musikaliska huvudroller på Raseborgs Sommarteater och från många Karisrevyer. Hon har nyligen gett två bejublade solokonserter i Ekenäs och Karis, och gav nu prov på sitt kunnande på Nyländsk Afton. Det svängde med besked om både Sanna och Teddy Granroths husband i Sannas egen låt Inga bekymmer (musik Teddy Granroth) och i Deirdres samba (Cornelis Vreeswijk).

Så var det plats på scen för ännu mer kvinnlig fägring! Överraskningsgästen, operadivan assoluta Valentina (alias Dan Idman) hämtade en fläkt av glamour och stora världen till Nyländsk Afton.

Valentinas innerliga och högst personliga tolkning av "You raise me up" lockade fram både hjärtliga skratt  och stor beundran.

 


Så var det dags för kvällens storslagna final: nästan hela den kvällens artistgarde samlade sig på scenen för att bilda en Världens barn-kör som framförde Ami Aspelunds nyskrivna sång tillägnad UNICEF, "We're the children of the world". Som solister i den mångspråkiga och medryckande sången fungerade fr.h. Madeleine Forsén, Valentina, Sanna Lindholm, Catrine Krusberg, Tika Sevón Liljegren och Thomas Lundin.

Efter det kunde NSU:s verksamhetsledare Björn Lillis Almark överräcka en check på 859 euro (1 euro för varje betalande besökare på årets Nyländsk Afton) till Raseborgs stads UNICEF-insamling. UNICEF-koordinatorn Börje Mattson tackade både kvällens artister och hela kultursektorn i Raseborgs stad för aktivt deltagande i UNICEF-kampanjen.

 


Nyländsk Afton 2009 i Ekenäs bollhall avslutades som traditionen bjuder med att hela salen unisont framförde Modersmålets sång. Tusen tack till alla som var med om Nyländsk Afton 2009, och väl mött på Nyländsk Afton 16.10 2010 i Borgå idrottshall!

Text och foto: Jan Lindroos

Nyländsk Afton akt 1