Kulturevenemanget Nyländsk Afton har vind i seglen och gör nya strandhugg varje år i den nyländska bygden. I år stod Västnyland, Raseborg och Ekenäs i turen!


Nyländsk Afton fyller 30 år 2009 och firade det med att för första gången gästa Västnyland och Raseborg med en färgstark, mångsidig och innehållsrik jubileumsfest. På plats i Ekenäs bollhall var långt över 1000 personer - mer än 150 uppträdande inräknade - som fick sig till livs ett kulturellt ymnighetshorn fyllt med sång, musik, dans och teater; framfört av en blandning av välkända och helt nya, beprövade och alldeles unga talanger från hela det svenska Nyland.

En av kvällens överraskningsgäster var lustigkurren och underhållaren Kurre Österberg, som under evenemangets 11 första år som konferencier personifierade Nyländsk Afton, och som med sin folkkära stil starkt bidrog till att göra evenemanget till den publikframgång det än i dag är. Kurre Österberg, 79, fick varma applåder när han av årets programvärdar Thomas Lundin och Madeleine Forsén avtackades för sina insatser med en specialtillverkad och porträttlik UNICEF-docka.
 
 

 
 
Festen gick av stapeln lördag 17.10 kl. 17.10 2009 i Ekenäs bollhall i Raseborgs stad, och kulminerade med att alla kvällens artister gemensamt framförde Ami Aspelunds nyskrivna sång tillägnad UNICEF - We're the children of the world (Vi är världens barn).  Också den talrika publiken sjöng ivrigt med i refrängen liksom i kvällens traditionella avslutning; Modersmålets sång.

Arrangör för Nyländsk Afton 2009 var Nylands svenska  Ungdomsförbund NSU i samarbete med Västnyländska Ungdomsringen VNUR och Raseborgs stads kulturbyrå. Nyländsk Afton är också ett av huvudevenemangen under Raseborgs stads UNICEF-år 2009.
 
 

Fler bilder från Nyländsk Afton 2009 hittar du här!

 

Nyländsk afton – arena för unga, lokala förmågor

Nyländsk afton som gick av stapeln i Ekenäs bollhall i går kväll gav lokala, unga förmågor en möjlighet att visa vad de kan, och utan tvekan kan de. I över tre timmar underhölls den nästan tusenhövdade publiken med musik, teater och dans.

Nyländsk aftons 30-årsjubileum firades storstilat i Ekenäs bollhall med ett stort antal artister från hela Nyland. Eftersom Raseborg är Unicefstad i år hade man valt att låta unga förmågor framträda, vilket de gjorde med stor skicklighet.

Kvällens programledare Madeleine Forsén och Thomas Lundin presenterade de uppträdande, vars ålder varierade mellan 79 och 4 år, och introducerade dem kort men informativt. Programledarna framförde också varsin låt själva i slutet av första akten.

Solosång och beatbox
Under första akten uppträdde Ekenäsbanden Big Bang! och The Colours; klarinettisten Niklas Lindroos som vann Sigurd Snåretävlingen i år framförde ett vackert stycke ackompanjerad av husbandets kapellmästare Teddy Granroth, Tika Sevón Liljegren sjöng både rivigt och stillsamt accompagnerad av husbandet (som utöver Granroth bestod av Anders Brunnsberg, Rabbe Franzén och Olli Liljeström), och Filip ”LillFill” Hedkrok utförde ett beatboxsolo som föreföll helt omöjligt för en person att ensam producera. Lika fullt gjorde han det.

Det hela inleddes stämningsfullt och symboliskt med Hirdalkören som framförde Snart kommer Digre Olav ur Slaget vid Hirdal. Bemböle Barnteater framförde två fina scener ur sin pjäs Tistou - pojken med de gröna fingrarna, teaterföreningen Halvmaskarna framförde två sånger ur sin pjäs Rörmokarn och Raseborgs sommarteater framförde två sånger ur årets pjäs Djurgården. Att amatörteatrar, även Lurens sommarteater som uppträdde efter pausen, hade lyckats samla ihop en så stor ensemble för kvällen var i sig fint, och att de så trovärdigt och engagerat kunde framföra sånger och scener ur pjäser som i vanliga fall framförs på helt andra scener imponerade.

Kyrkslätts dansförening med barn från Prästgårdsbackens daghem uppförde ett stiligt nummer, men de små dagisflickorna stal nästan helt showen när de dansade, satt och väntade, eller glömde att gå av scenen i rätt stund.

Jubileum och Unicef
Efter pausen var det så dags för Lurens sommarteaters ensemble att äntra scenen och sjunga några sånger, bland annat om att Katten själv lyfter sin svans. AV-teatern från Helsingfors framförde en scen ur sin pjäs Räkenskapens tid som ännu inte haft premiär, och Evivakören framförde tre visor, bland annat Tove Janssons älskade Höstvisa.

Efter Hurja Piruetti och Degerby UF:s 100-årsrevy var det dags att fira 30-årsjubileet med tillbakablickar på de första åren av Kurre Österberg, som var tillställningens speaker unde de första tio åren.

Ungdomsmusikalprojektet Vaude! framförde Help me! och Sanna Lindholm sjöng två sånger innan det var dags för den nyskriva Unicef-sången av Ami Aspelund, We´re the children of the world. Tillställningen avslutades som sig bör med Modersmålets sång.

Med så många artister blir det för all del varierat och mångsidigt, men oundvikligen en aning splittrat. Frågan är å andra sidan om det gör något på den här typen av konsert; stämningen i publiken blir i alla fall bara bättre mot slutet.

Nyländsk afton är ett stort arrangemang och det är roligt att det ordnas lokalt, och på svenska. Här kan man med önskvärd tydlighet se att det det finlandssvenska kulturlivet, också i Västnyland, lever i högönsklig välmåga.

ULRIKA LINDBLAD i VÄSTRA NYLAND 18.10.2009

LÄS MER OM NYLÄNDSK AFTON 2009 HÄR!