Premiär inför fullsatt sal lördag 15.9.2007. Foto: Jan Lindroos.  BILDER

Abba funkar än en gång

Denna gång på Ekenäs’ sätt

EKENÄS Övningarna som startade i januari är slut. Nu är det allvar i åtminstone sex föreställningar framåt. Musikalen Does your mamma know? hade premiär i går.
– Det är bra med gamla kontakter. Ska det vara så ska det vara, säger Niklas Rosström.
Han syftar på ljustekniken som senaste belyste Totos spelning i Umeå och nu kastar ljuskäglor över en stilig scen med granna ungdomar i Seminarieskolan. Bandet Jabbadoo bak på scenen, skådespelarna i mitten, dansarna längst fram och kören uppe på läktaren – alla får synas. Och killarna och tjejerna i bandet åstadkommer tillsammans med kören och solosångarna ett proffsigt tryck som får Pappas eget band att blekna. Trots att man hört Abba till lust och leda låter det fräscht.
– De har jobbat jäkligt bra. De har gett sig fan på att de ska lära sig, säger Björn Åkerberg.
– Vi gör det på Ekenäs’ sätt, säger Rosström.
– När man börjar jobba med de här låtarna förstår man hur genialiska de är och varför de håller år ut och år in. Jag är väldigt nöjd med tanke på hur svårt det är att få dessa låtar att låta bra, säger Åkerberg.

Ångan upp
Jämfört med succén Flopp då?
Åkerberg vet inte om de två går att jämföra annat än till konceptet.
– Den här föreställningen är kortare.
– Jag skulle säga att det nästan är bättre nu. Men då hade vi ju originalmaterial, säger Rosström.
Vad är den största utmaningen?
Man måste tänka på att det är fjorton-, femton- och sextonåringar av vilka åttiofem procent aldrig stått på scen förut, påpekar Rosström.
– Man måste sänka ambitionsnivån lite. Det gäller för dem att få upp ångan. Och ångan måste lockas fram om man aldrig haft den.
Och det värsta som kan hända?
– Att strömmen bryts eller något. Resten går på amatörteaterns räkning.

Minnen och lärdom för livet
Åkerberg har alldeles rätt när han säger att en grej som Does your mamma know? är en bra plantskola för ungdomarnas fortsatta musicerande.
– Man har lärt sig massor om teater och hur man jobbar med rösten. Man har nog gått framåt, säger Victoria Nervander som spelar My och Amanda Lindholm som gestaltar Nippe.
Nervander säger att hon alltid velat satsa på musiken. Amanda Lindholm tror att det blir någonting hon också fortsättningsvis kommer att göra på sin fritid.
– Att nå så långt att musiken skulle vara ens yrke är svårt.
Ludde Lindholm, Olli på scenen, är bergsäker.
– Jag vill sjunga, spela eller göra någonting i stil med det Niklas (Rosström) gör.
De blivande publikfavoriterna oroar sig mest över att publiken inte är med på noterna eller att timingen, dansstegen, replikerna eller sången blir fel.
– Men vi hjälper nog varandra i så fall.
Ibland har det varit lite stressigt men alla är de ändå överens om en sak.
– Vi har blivit jättebra kompisar under den här tiden och det här är en stor grej som man kanske får vara med om bara en gång i livet.
KRISTOFFER NÖJD  i Västra Nyland 16.9.2007

BILDER   MERA BILDER

Saknar sin like i Svenskfinland

Delar ur Does Your Mamma Know? framfördes på NSU:s programkväll Nyländsk Afton i Lovisa 13.10, och tog bokstavligen den 850-hövdade publiken i Lovisa idrottshall med storm.

Såhär skrev tidningen Östra Nyland: Ekenäs högstadie-elever bjöd på en Abba-show som saknar sin like i hela Svenskfinland... verklig ungdomlig entusiasm och musikalisk skicklighet visade högstadieeleverna från Ekenäs upp i sitt framförande av Abba-låtarna Voulez-vous, Money money money, Mamma Mia, Does Your Mother Know och Super Trouper.

Också Borgåbladet var imponerat: Den nyländska aftonen ska ge särskilt ungdomarna en chans att uppträda inför en stor publik. De var många och såg ut att trivas på scenen, och publiken visade också sin uppskattning. I det digra musikutbudet märktes bland annat skönsjungande Rebecka Vikström från Borgå och Ekenäs högstadoeskola med sin svängiga Abbashow Does Your Mamma Know?... sångarna, dansarna och musikerna från Ekenäs högstadieskola var inte födda under Abbas storhetstid, men de hade definitivt den rätta känslan.

BILDER   MERA BILDER