Kungens män för sin här ombord - illustration ur norsk utgåva av Olafs saga.

Det hände sig för tusen år sedan, närmare bestämt år 1008, att den unge Olaf Haraldson på ett av sina vikingatåg landsteg i Herdalar (kanske Hirdal nära Fagervik, Ingå), med avsikt att röva byn på dess rikedomar. Hirdalborna blev dock förvarnade (historien förtäljer inte av vem och hur) om Olavs framfart, byn tömdes och byborna lade sig i bakhåll i skogen. När Olav retirerade från den tomma byn anföll Hirdalborna och många av Olavs män gick förlorade när de flydde till sina skepp. Finnarna i Hirdal var dessutom trollkunniga och när Olav och hans män nådde sina skepp blev det ett enormt oväder med ovanligt svår sjö och Olav fann för gott att segla ifrån denna farliga landsända.

Detta var i Olavs häftiga ungdom, innan han blev kung Olav av Norge, så småningom Olav den Helige, Norges skyddshelgon och kristendomens införare i Norden. Hirdalsäventyret omnämns av den isländske skalden Snorre Sturlasson, som på 1200-talet tecknade ner norska och isländska kungasagor i verket Edda, Heimskringla och Olavssagan. Det här är veterligen första gången som en finländsk ort omnämns i skrift. Ingen vet förstås om “Herdalar vid Bålagårdssida”, som Sigvat skald kallar platsen i Olafssagan, faktiskt är Hirdal i Ingå, men allt kunde ju mycket väl ha utspelat sig här...

"Den tredje skarpa striden fursteättlingen stridde på vägen från Härdalabygden, där finländska skaror han mötte. Från kusten av Östersjölandet bars vikingaflottan av vågen; mot Bålagårdssida vände skeppen de sköldprydda borden."

År 2008 har alltså tusen år förflutit sedan Olavs strandhugg, och för att ihågkomma detta uppför Västnyländska Ungdomsringen i samarbete med Ingå kommun en dramatisk framställning av slaget vid Hirdal på Björkudden i Ingå, där en scen samt läktare för ca 400 åskådare byggs upp. Enaktaren Slaget vid Hirdal (eller Roligare när det händer) är skriven av författaren Mikaela Sundström, för nyskriven musik står Matti Kontio, och skådespelet framförs i regi av Sven Sid.
 
I rollen som den blivande kung Olav ses skådespelaren Oskar Pöysti. I övriga centrala roller bl.a. Julia Högnabba, Johannes Grönroos, Barbro Backman, Dan Idman m.fl. profiler kända från Raseborgs Sommarteater. På scenen medverkar ett trettiotal amatörskådespelare och körsångare, därtill hundar och hästar och en (nästan riktig) vikingabåt.

Urpremiär för Slaget i Hirdal blir det fredag 29.8 kl.19.00, men redan dagen före får Ingås lågstadieelever följa med spektaklet. Totalt ges fem publikföreställningar 29-31.8. 
Pjäsen handlar inte enbart om skärmytslingen med de vilda vikingarna, utan försöker också återskapa livet i Hirdal så som det kunde te sig för tusen år sedan.
Föreställningen räcker ca en timme, och lämpar sig för hela familjen. Publiken bör dock klä sig enligt väderleken - föreställningen sker under bar himmel.

I anslutning till föreställningen ordnas också en vikingatida marknad. Eftersom Björkudden har begränsat med parkeringsplatser, uppmanas besökare att lämna sina bilar vid Ingå torg, och därifrån stiga på gratis bussar som går i skytteltrafik till Björkudden (ca 3 km).


Oskar Pöysti är den unge kung Olav - eller Olaf Digre som han kallades.

Foto: Jan Lindroos


INTERVJU MED OSKAR PÖYSTI (OLAV) I RADIO VEGA VÄSTNYLAND 19.8

Information och biljettbokning:
VNUR tel. 019-2415035, 044-0757582 (säkrast vardagar 9-12)

SLAGET VID HIRDAL: SPELPLAN OCH BILJETTER

OM PJÄSEN   ROLLER   BILDER   PRESS   PROJEKT HIRDAL   SNORRE   HIRDALIN TAISTELU



Finnarnas här följde efter på land när Olav seglade bort  längs kusten i full storm  - illustration ur norsk utgåva av Olafs saga.