Först ut på scenen var Slaget vid Hirdal, vars vikingars bärsärksattack antagligen fick en del av festpubliken att hoppa till ordentligt.
Nyländsk Afton inleddes dramatiskt med ett tidshopp tusen år tillbaka i tiden. Slaget vid Hirdal utgår ifrån att det år 2008 hade förflutit jämnt 1000 år sedan vikingar under ledning av Olav Haraldson, senare känd som Olav den helige angrep Herdalar på Bålagårdssida.

Legenden omnämns i Snorres sagor, och har av en del historieintresserade tolkats som Hirdal i Ingå. Med anledning av detta producerade VNUR i samarbete med bl.a. Ingå kommun en dramatisering av slaget vid Hirdal, som framfördes på Björkudden i Ingå i augusti 2008.
I Hirdalskören ingick sångare från såväl Taborkören som Degerby bortblandade kör.


NSU:s förbundsordförande Anne Lehto (bilden t.h) och VNUR:s ordförande Dan Idman (iklädd schamanklädsel från Hirdalsslaget) tog sedan publiken tillbaka till nutid.

Gemensamt kunde de på arrangörernas vägnar hälsa alla varmt välkomna till Nyländsk Afton 2009, samt introducera kvällens charmanta värdpar Thomas Lundin och Madeleine Forsén.  (ovan)
 

Först ut bland en lång rad uppträdande var kvällens garanterat yngsta band: The Colours från Ekenäs, med medelålder knappt 14 år.
Bemböle Barnteater visade två scener ur sin första produktion - “Tistou, pojken med de gröna
fingrarna”.

Bemböle Barnteater är ett ungdomsprojekt som startades under 2008 inom Fallåker UF i Esbo.

Gruppen består av ungdomar i åldern 16-19 år, och projektets koncept är att ungdomar gör teater för barn.

Niklas Lindroos, nyss fyllda 18 år, Tenala, vann i  våras första pris i Musikinstitutet Raseborgs  prestigefyllda Sigurd Snåre-tävling. Han bjöd med sin klarinett på en finstämd tolkning av Berceuse (Gabriel Fauré), ackompanjerad av Teddy Granroth.

Efter det var det dags för kvällens hittills största applåder.

Tika Sevón Liljegren, 16 år, Ekenäs, var för två år sedan med i succén “Does Your Mamma Know” i Ekenäs, och i fjol höstas vann hon den västnyländska talangtävlingen Världens minsta schlagerfestival.

Nu tog hon publiken med storm genom att tillsammans med Teddy Granroths husband framföra en svängig och själfull tolkning av Tina Turners hit "River deep, mountain high".

Tikas andra sång var Christina Aguileras låt "Hurt". 

 
Kvällens yngsta och mest hjärtnypande artister kom från Kyrkslätt och Prästbackens daghem. De fem småflickorna (yngsta 4 år) inledde Kyrkslätts dansförenings vackra helhet  "Du kan
redan” med koreografi av Pauliina Ruhanen.

Totalt 16 dansare ingick i gruppen, som solodansare uppträdde Cecilia Karlsson.
 

Västra Sjundeå UF:s ungdomsdramagrupp Halvmaskarna bjöd sedan på två sånger ur sin pjäs "Rörmokarn - en spökhistoria" som framfördes på Västanlid i Lappers i våras. För manus och musik stod Tapio Laasonen, medan Dan Idman svarade för regi och svenska sångtexter. Jannica Lehtinen var solist i sången Liemannen (Grim Reaper), medan upphovsmännen själva framförde  ”Du är min” (Song of the John).

Efter det blev det en suverän beatboxshow av Filipp Hedkrok, 17 år, Ekenäs. Filipp alias LillFill var i våras med i FSU:s musikteaterprojekt Vaude!, och i juli i år placerade han sig på andra plats i FM i Beatbox i Vuokatti. Allt ljud ni hör kommer från min egen mun, försäkrade han publiken, som inte trodde sina öron när LillFill manade fram häftiga rytmer och säregna ljud från sin mun via mikrofonen. Han fick enorma applåder som tack.
Ett varmt mottagande fick också Raseborgs Sommarteater, som bjöd på ett både fartfyllt och känsligt sångpotpurri från årets pjäs Djurgården: Interanimalen, Får Rap, Kunskap är makt (solist Christoffer Westerlund) och Min älskling går på 4 ben (Catrine Krusberg).
Djurgården baserar sig på George Orwells roman Animal Farm. För Raseborgsscenen hade den dramatiserats av Jan Lindroos. För regi stod Sven Sid och för musik Teddy Granroth och Bertil Andersson. 

Efter det blev det dags för kvällens programvärdar att visa sin sångtalanger. Thomas Lundin får just nu lovord för sin insats i musikalen PlayMe på Svenska Teatern i Helsingfors. Men han har också nyligen gett ut sin första skiva med egna sånger, och på Nyländsk Afton blev det ett smakprov: den finstämda balladen "Taxi".

Madeleine Forsén från Karis charmerade hela 18.000 besökare på Raseborgs Sommarteater år 2005 som huvudrollsinnehavare i musikalen Annie. Då var hon bara 12 år, nu är hon 16, och bjöd på en innerlig tolkning av sången The Story (Brandi Carlile).
Ännu ett medryckande sång- och musikuppträdande bjöds det på före paus: Ekenäsbandet Big Bang! slog igenom med buller och bång i fjol då man tog sig ända till den nordisk finalen i Melodi Grand Prix Nordic med sin egen låt "Här är vi".
Karismatisk sångsolist i bandet är Emma Rehn, som tillsammans med killarna i Big Bang! också bjöd på en tät version av Aerosmiths "Cryin'".
 

I pausen var det trångt om saligheten i Ekenäs bollhall. Kaffe och äppeltårta hade strykande åtgång, och många hann också besöka Unicefs stånd.
     Text och foto: Jan Lindroos  

Nyländsk Afton akt 2