Nu kör VNUR:s blogg igång – välkommen och bekanta dig med kulturen i Västnyland!

06.09.2018 kl. 06:52
Den här hösten lanserar Västnyländska Ungdomringen r.f. en blogg.

Välkommen och bekanta dig med Västnyländska Ungdomringens blogg! Under denna höst kommer vi att publicera en del bloggtexter på vår hemsida där olika personer skriver om kultur- och föreningslivet i Västnyland ur sitt subjektiva perspektiv. Vi hoppas att du via denna blogg får en inblick i förenings- och kulturverksamheten i Västnyland. 

Västnyländska Ungdomsringen är en takorganisation för föreningar i Västnyland. Organisationen har funnits sedan 1917 och till den hör knappa 40 medlemsföreningar i Västnyland. 

För mig har VNUR som organisation betytt mycket på ett personligt plan. Tack vare den verksamhet VNUR har haft har jag haft möjligheten att delta i olika kulturproduktioner. Detta har resulterat i en hel del nya vänner och goda minnen. Därtill har man haft chansen att utvecklas som person.

Jag ser att VNUR har ett viktigt uppdrag i regionen. Under sin över hundra år långa historia har föreningen arbetat  för att stöda sina medlemsföreningar utan att glömma de kulturproduktioner man gjort med Raseborgs sommarteater i spetsen. Med all den verksamhet är VNUR en ytterst viktig kulturaktör i hela Svenskfinland. VNUR är även en organisation med viktigt social betydelse då den samlar ihop människor till gemensam verksamhet.

Det som speciellt glädjer mig är alltid att se då nya personer kommer med i den verksamhet VNUR eller VNUR:s medlemsföreningar har. Varje sommar ute vid Raseborgs sommarteater brukar det finnas några nya barn och ungdomar med på scenen. Det är roligt att vi kan erbjuda den här plattformen för dessa personer. Via den här plattformen får de chansen att uttrycka sig konstnärligt, träffa nya vänner och lära sig nya saker. Och den här plattformen har fått betydelse om man ser på vilka fina talanger som fått medverka på Raseborgs scen. Det har gjort sommarteatern till en betydande institution även ur ett nationellt perspektiv. 

Då man pratar om föreningsverksamhet idag kan man konstatera att det finns utmaningar som även föreningarna bör arbeta med. Den digitaliserade och globala världen inverkar även på föreningarna från olika perspektiv. Inom VNUR funderar vi även på hur vi ska hänga med i utvecklingen. Det är nödvändigt och jag är inte det minsta orolig för att vi inte klarar av det. Det kräver dock det att man vågar tänka i nya banor, utan att glömma de traditioner och den historia föreningen har. 

Det finns mycket man kunde skriva om då det kommer till förenings- och kulturverksamhet i Västnyland. Vid detta skede kommer jag inte att skriva mer om detta ämne utan återkommer senare i höst med det för min egen del. Nu önskar jag er alla en givande höst och trevliga lässtunder på vår blogg.

Hälsningar,

Henrik Wickström
Ordförande
Västnyländska Ungdomsringen r.f.