Lär känna VNURs nya verksamhetsledare!

03.08.2018 kl. 09:21
Charlotta Eriksson, nyvald verksamhetsledare för VNUR, har svarat på 10 frågor för att ni lättare ska lära känna henne. Läs frågorna och svaren här nedan!

 

1) Med vilka tre ord skulle du beskriva dig själv och varför?

- Envis, empatisk, ambitiös

Envis för att jag aldrig ger upp, saker kan alltid lösas på något sätt. Om jag känner starkt för något så kämpar jag för det. Empatisk, jag lever mig in i (kanske lite väl mycket ibland) andra människors sorge- och glädjeämnen. Jag upplever att människor har haft lätt att öppna sig för mig om även svåra och personliga ämnen, vilket naturligtvis känns hedrande och fint. Ambitiös, vilket kanske hänger ihop lite med min envishet. Men har jag satt ett mål åt mig så gör jag mitt yttersta för att nå dit. Stundvis tänker jag att jag kräver för mycket av mig själv, det är något jag försökt jobba på.
 

2) Hur tillbringar du din tid på fritiden?

- Jag tycker mycket om att gå på museer, konstutställningar, läsa, skriva, rita/måla. Tyvärr har det varit ganska lite av det de senaste åren då annat tagit så mycket av min tid. Mest tycker jag om att spendera tid med familjen och mina 2 pojkar, 6 och 2 år, som tar upp det mesta av min fritid och min energi också.
 

3) Varför ville du bli verksamhetsledare för VNUR?

- Det lät som en spännande utmaning och med stora möjligheter för utveckling av både verksamheten samt mig själv, dessutom inom kulturbranschen. De mycket varierande arbetsuppgifterna lockade också, definitivt kan jag säga att det kommer vara ett stort test för min organisationsförmåga, det är många trådar som man ska hålla i samtidigt.
 

4) Har du från tidigare någon bakgrund som aktiv inom någon förening?

- Främst under studietiden då jag både var med i olika studieföreningars styrelser och även som aktiv medlem. Mitt senaste jobb var på Fotocentrum Raseborg som ju också är en förening, så föreningsliv, dess utmaningar men också belöningar, är mycket bekant. 
 

5) Vad vill du medföra till Västnyländska Ungdomsringen som verksamhetsledare för föreningen?

- Jag hoppas kunna medföra en klar struktur. VNUR är en så mångsidig förening med många järn i elden att jag anser att en klar struktur och organisering är A och O, både för aktiva inom föreningen men även för allmänheten för att få en överskådlig blick av vad vi gör och vad vi kan erbjuda. Jag tycker också vi skall bli bättre på att skryta om oss själva; Raseborgs sommarteater har ju blivit en institution och är den största sommarteatern i Svenskfinland, men det är tyvärr många som inte förknippar VNUR med Raseborgs sommarteater. Det samma gäller även TryckeriTeaterns verksamhet.

Jag hoppas även kunna medföra nya idéer och förslag som utvecklar föreningen vidare. Det farligaste om man vill hålla en förening livskraftig är att man stagnerar, naturligtvis skall det inte vara framtvingat, alltså inte utveckling för utvecklingens skull, men en sorts öppenhet för nya idéer och strategier är definitivt ett måste.
 

6) Vad ser du att är de största utmaningarna inom föreningslivet för tillfället?

- Rent allmänt så är det alltid att engagera nya krafter. Det behövs människor med varierande bakgrund för att skapa ett dynamiskt föreningsliv; unga som gamla, människor med olika erfarenheter och kunskaper samt livssituationer. Många föreningar rullar framåt tack vare alla gamla eldsjälar som hållit igång en aktiv förening under många år. En av orsakerna till att det är svårt att få med nya människor tror jag beror på att många tänker att föreningsliv tar upp för mycket av ens fritid och det kan det ju naturligtvis göra, men det är ju upp till var och en hur mycket tid man kan avvara till det. All delaktighet, liten som stor, är betydelsefull för ett levande föreningsliv. 
 

7) Vad ser du att är de viktigaste uppdragen VNUR har som organisation?

- Att vara ett stöd och hjälp för våra medlemsföreningar och att erbjuda ett rikt och varierande kulturutbud för verksamhetsområdet.
 

8) Vilket är ditt ''förhållande'' till Raseborgs sommarteater? Brukar du t.ex. vara och se på sommarteaterföreställningarna eller har du kanske medverkat själv i en teaterproduktion?

- Jag har sett en del av föreställningarna. Men jag har även bott borta från området ganska länge emellan så tyvärr finns det en stor lucka där. Jag var dock med i pjäsen “Stormskärs Maja” 1994 då jag var 10 år. Jag har jätte roliga minnen från den sommaren!
 

9) Vilken pjäs kommer du bäst ihåg från de sommarteateruppsättningarna du själv sett?

Förutom “Stormskärs Maja” varifrån jag faktiskt fortfarande kommer ihåg många av sångerna utantill, så måste det vara “Underbara herrar i hatt” från 2007 som har fastnat mest i minnet. Min storasyster var med i den så var extra roligt att se den också därför.
 

10) Vad skulle du till slut vilja hälsa våra medlemsföreningar och alla föreningsaktiva?

- Jag hoppas på ett gott och ökat samarbete. Jag hoppas även på att vi ska kännas som tillgängliga, tröskeln att ta kontakt oavsett vad det gäller ska vara så låg som möjligt.

 

-Charlotta Eriksson